Compass Workshop 3: Public Perception, Reputation & Impact Measurement

Outcomes

Compass Workshop 3: Public Perception, Reputation & Impact Measurement

“Filantropie is als een steen die in het water wordt geworpen—de acties kunnen rimpelingen veroorzaken die tot betekenisvolle verandering leiden.”

Tijdens de 3ᵉ Workshop van het Kompas voor Filantropische Stichtingen,  hadden we het genoegen om twee experts te verwelkomen die ons begrip van dit onderwerp hebben verdiept: Peter Poulussen, Communicatiedirecteur bij de Koning Boudewijnstichting deelde waardevolle inzichten over veelvoorkomende valkuilen in de externe communicatie van stichtingen. Zijn presentatie leidde tot een boeiende discussie over de onafhankelijkheid en het pluralisme van stichtingen—waarden die voortdurend onder druk staan door veranderende maatschappelijke en politieke verwachtingen. Matthias Staessens, Professor Sociale Economie aan de Montpellier Business School, introduceerde ons in “Question-Driven Impact Measurement”—een gestructureerde en flexibele methode om impact te meten in 7 stappen, met een focus op het “waarom” en “hoe” van effectbeoordeling.

Een oprechte dank aan de ENAR Foundation voor hun warme gastvrijheid.

 

Dit zijn enkele punten die we hebben onthouden

Het is cruciaal om proactief te anticiperen op mogelijke uitdagingen en crisissen, in plaats van reactief te handelen. Filantropische organisaties kunnen bij problemen, oplossingen vinden om snel te schakelen en flexibel te blijven. Dit vraagt om een strategische aanpak waarbij reputatiemanagement en onafhankelijke positionering centraal staan. 

De balans tussen pluralisme en reputatie 

Pluralisme is een kernwaarde in filantropie, maar het kan moeilijk zijn om die onafhankelijkheid te behouden, zeker voor grotere stichtingen. Politieke en maatschappelijke debatten kunnen een stichting onbedoeld meezuigen in controverses. Dit brengt reputatierisico’s met zich mee, en reputatie is juist het kapitaal dat vertrouwen en financiële steun waarborgt. Daarom is transparante communicatie en zorgvuldige positionering essentieel. 

Impact meten is even divers al het type stichtingen

Veel stichtingen ondersteunen kleinschalige initiatieven die moeilijk in cijfers te vatten zijn. Voor anderen is de impact soms pas na jaren zichtbaar, zoals bij initiatieven voor jongeren of het klimaat. Wordt de impact van de stichting gemeten of van de projecten die ze ondersteunen? Bovendien kunnen ook maatschappelijke veranderingen de initiatieven en dus de impact van stichtingen beïnvloeden. Er is geen “one size fits all” oplossing, maar er zijn verschillende vragen de kunnen helpen bij het vinden van de juiste methode voor elk type stichtingen. 

'Falen' een gevoelig leermoment voor de non-profit sector

Hoewel falen binnen de profitsector vaak als een leerervaring wordt gezien, ligt dat in de non-profitsector gevoeliger. Donoren en sponsors verwachten dat hun bijdrage een positief effect heeft. Stichtingen moeten bovendien ook verantwoording afleggen aan hun bestuur, en soms het brede publiek wanneer er sprake is van belastingaftrek, bijvoorbeeld. Toch kan het erkennen van mislukkingen helpen om strategieën te verbeteren en duurzame impact te vergroten.  

Wat zijn de volgende stappen?

Het Kompas voor Filantropische Stichtingen zal evolueren aan de hand van de feedback van de workshops en zal nieuwe instrumenten voorstellen om de relevantie ervan voor verschillende soorten stichtingen te garanderen.

Lees hieronder meer over de resultaten van de workshops: 

Workshop 1: Forward outlook , Agility & Focus

14 November 2024

Workshop 2: Good Governance, Transparency & Trust

29th November 2024

Workshop 3: Public image, accountability & Impact measurment

27 Februari 2025

Workshop 4: Collaboration, Synergies & Amplified impact

18 Maart 2025

Over het Kompas

Het Kompas voor Filantropische Stichtingen

Ter gelegenheid van de 20 jaar van de Belgische Federatie van Filantropische Stichtingen hebben we de eer gehad om de   eerste versie van “Het Kompas voor Filantropische Stichtingen” te presenteren: het resultaat van een consultatie met verschillende experts, waarin best practices worden uiteengezet om de belangstelling voor filantropie te stimuleren, samenwerking te bevorderen, de zelfregulerende aard van de sector te versterken, en de professionalisering en governance te ondersteunen.

Aarzel niet om het onderstaande document te raadplegen en uw feedback met ons te delen.

in samenwerking met  File:EY logo 2019.svg - Wikipedia

Contact

Feedback